Ноћ музеја

Ноћ музеја најављује да ће овогодишња манифестација, у целој Србији, бити одржана у суботу 16. маја. Најпосећенија манифестација у области културе, која се на популаран начин бави музејима и културном баштином, ове године се одржава дванаести пут. Ноћ музеја је уједно део Европске Ноћи музеја чијој се иницијативи прикључила 2006. године. Детаљан програм можете погледати на сајту : http://www.nocmuzeja.rs/   а ја сам одабрала да вам представим неке од изложби намењене деци (из дечије туре :http://www.nocmuzeja.rs/Gradovi/Beograd/(tag)/junior ).

Лутко моја луткице Lutko-moja-lutkice_reference

Шта представља мала необична фигура коју људи вековима праве да би их подсећала управо на њих саме?
Лутка је практично све, сваки предмет, свака ствар створена и оживљена људским рукама, маштом и креативном визијом. Запутите се са нама у фантастични свет луткарства у коме ћемо вас подстаћи да постанете ствараоци: без обзира колико имате година одаћемо вам тајне луткарског заната, открићемо вам који се потенцијали крију у вашим главама и прстима и изненадићете се у какав сте чаробан свет игре и маште закорачили. Уз материјале, боје, форме, анимацију, ритам, гест и глас направићемо једниствене, радознале лутке које могу да певају, причају, измишљају, али пре свега додирнућемо најгенијалнији део подсвести – дете које се крије у свакоме од нас! 

Дечији музеј

Имамо невероватне вести за сву децу – овај музеј није за одрасле. Обавештавамо вас да огроман бројDeciji-muzej_reference плишаних, дрвених, гумених, пластичних, једном речју – омиљених играчака, спремно чека ваше одушевљење! А како смо имали на уму све ваше занимације, за нове генерације дигиталних клинаца имамо посебно примамљиву играрију. Спремили смо вам Проширену стварност – технологију за будуће нараштаје где ћемо информације из стварног света комбиновати са рачунарски генерисаним сликама, а затим их пребацити на мониторе рачунара и мобилних телефона. Уколико сматрате да је оваква понуда неодољива, пожурите ка музејима, јер је на реду вечерња игранка препуна играчака!

Драга децо, специјално за вас, у Ноћи музеја отварамо прави Дечји павиљон. Спремили смо вам низ занимљивих радионица да вам заголицамо машту и упослимо руке.
Пешчана дубина
Сазнајте како кроз цртање у песку можемо да растемо, развијамо се и ослобађамо наше потенцијале. Радознала деца и одрасли, сви су добродошли да доживе ово сасвим посебно искуство!
Морнари за вас
Будући морнари и капетани из школе за бродарство, бродоградњу и хидроградњу ће демонстрирати и научити вас како се везују прави морнарски чворови и како се користе навигациони инструменти.
Прављење покладних маски

Из Лозовика вам долазе другари са којима ћете научити како се праве праве маске од водене тикве, пасуља, пшенице и осталих занимљивих материјала. Будите спремни за маскенбал!
Лего град
Видећете прави град направљен од ваших омиљених коцкица а моћи ћете и да дате свој допринос прављењу солитера, кућа или саобраћајница.
Алиса у Ноћи музеја
Дечји павиљом ове године посебан акценат даје 150-ој гошњици књиге Алиса у земљи чуда која представља најпопуларнију литературу за децу и одрасле широм света. Настала је као дело Луиса Керола а први пут је објављена 1895 године. Илустрације за прво издање је урадио Џон Тениел а касније је била инспирација многим познатим уметницима попут Салвадора Далија. У Ноћи музеја ћете имати јединствену прилику да постанете део приче о Алиси, да видите најпознатије илустрације и инсерте из филмова али и да лично попијете чај са Белим Зецом и Лудим шеширџијом.
 

 

 

Ноћ у малом позоришту „Душко Радовић“

Драга децо, потребна нам је ваша помоћ! Уколико поседујете довољно радозналости и храбрости да испитате једно здање од пода до плафона, позивамо вас да нам помогнете да проњушкамо по свим ћошковима Малог позоришта „Душко Радовић“. Од улаза за публику, фоајеа, шминкернице и гардеробе, па директно до сцене, тражимо занимљивости и истражујемо чему служи цуг, како се анимира лутка, ко је инспицијент и зашто глумац мора да дође један сат пре почетка представе. За све храбре мале истраживаче и оне који се тако осећају, позориштанце „Душко Радовић“ најављује застрашујуће добру ноћну чаролију!
Трајање програма је од 18.30 до 21 ч.  

 Са Филхармонијом на ти

Упознајте класичну музику на сасвим некласичан начин! У овогодишњем ноћном рециталу, имамо тактове и тактике за најмлађу публику коју ће дочекати их чланови оркестра и аплаудираће сваком њиховом покушају музицирања на различитим инструментима. Децо, пређите на „ти“ са Филхармонијом!
17 до 19 ч: Едукативна музичка радионица за децу  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: